Labs - voorbeelden uit de praktijk

Onderstaand vindt u blogs van werkzaamheden waar in de praktijk tegenaan is gelopen.

Uitgevoerde projecten uit het verleden zijn onder andere,
  • Kleine en grote administratiesystemen
  • ERP- & CRM-systemen
  • High-traffic websites
  • API-koppelingen
  • 'Specialties', zoals ontwikkeling van Chrome-extensies, remotesupport-tools, custom nagios-plugins en meer

Vragen of benieuwd? Dan kom ik graag met u in contact!

Data exporteren / dumpen vanuit een API

Bijna iedere website en webapplicatie heeft tegenwoordig de mogelijkheid om deze aan te roepen via een zogeheten 'API'. API staat voor Application Programming Interface. Eigenlijk zijn dit vaak url's die je kan aanroepen, waarna vervolgens de data wordt teruggeven, vaak in het zogeheten 'json'-formaat. Het authentiseren - inloggen - is meestal het ingewikkeltste gedeelte.

Xorg gives black screen on startup

I had a problem after changing my firewall policy to drop all ipv6 traffic. After forgetting about it and restarting my computer a couple of days later, I discovered that Xorg wouldn't startup. Sometimes it actually would, after waiting multiple minutes.

Windows 11 virtual machine aanmaken met QEMU

Om Windows 11 te installeren worden er een aantal eisen gesteld aan de machine waarop deze geinstalleerd wordt, zo ook de virtual machine. De minimale specs zijn te vinden op de Microsoft site....

Hoge load op een Windows Server

Laatst liep ik tegen het probleem aan dat een gedowngrade Windows Server VPS kampte met een hoge load. Uiteraard is dan het eerste dat je doet 'Task Manager' starten om te kijken welke taken dit betreft en wat het geheugenverbruik is....

Php website verhuizen

Korte uitleg hoe een Php website te verhuizen.

Casus: Business Central OAuth2 koppeling

Navision is omgedoopt tot Business Central, en daarmee komen ook de nodige aanpassingen met betrekking tot API koppelingen. Voorheen was het mogelijk gebruik te maken van basic authentication. Hierbij gebruikte je de loginnaam in combinatie met een webservice key die voor de gebruiker is aangemaakt.

Casus: Rapportage kassasysteem

Steeds meer data wordt bijgehouden en centraal opgeslagen. Zo ook kassa-data. Voor een keten in Amsterdam is een reporting-dashboard gemaakt dat live de laatste gegevens ophaalt en toont in een dashboard.

Casus: Cashback software

Voor een organisatie dat cadeaubonnen uitgeeft voor promotionele activiteiten is een cashback systeem gebouwd. Het idee is dat consumenten een code krijgen, waarmee ze naar de website kunnen gaan en een factuur kunnen uploaden. Bij het uploaden van de factuur kunnen extra vragen worden toegevoegd en vervolgens komt dit in een backend systeem terecht.

Casus: Digifolio - Thuisadministratie, Contractbeheer

Digifolio is een ontstaan uit het idee om thuisadministratie makkelijk te maken. Vaak lopen er vele contracten en worden berichten via verschillende manieren ontvangen. Met Digifolio kan eenvoudig een overzicht van contracten en berichten worden gemaakt.

Migreer Php 7 naar Php 8

Php 7 was uitgebracht in december 2015 en actieve ondersteuning in november 2021. Beveiligings issues en bugs zullen opgelost worden tot en met november 2022. Het is dus verstandig voor die tijd je Php applicatie gereed te hebben voor  Php 8.

Office 365 Migreren met devops on demand

Het opzetten van e-mail voor je organisatie wordt steeds ingewikkelder. De voornaamste reden hiervoor is de wildgroei aan methoden op spam binnen de perken te houden. SPF, DKIM, etc.. In de praktijk blijkt de beste methode om mail niet in de spam-box te laten komen, deze te versturen vanaf vertrouwde servers met hoog e-mail volume. Dit kan of je hostingsprovider zijn, of een Office 365 omgeving.

Open source software laten maken - the rise of

Software laten maken op basis van een open source raamwerk krijgt steeds meer bekendheid. In feite houdt dit in dat software wordt gemaakt op basis van een bestaand systeem welke vrij beschikbaar is op internet. Uiteraard is het verstandig u in de licensie te verdiepen, zodat bedrijfsgeheimen geheim blijven.

Postfix relayhost instellen voor afzender

Recent gaf een goede klant aan dat mail verstuurd vanuit z'n website regelmatig in de spam-box terecht  komt als mensen een bestelling op z'n website deden. Nu zijn er vele e-mailspecialisten die diverse facetten kunnen configureren om te zorgen dat mail minder vaak in de spambox terecht komt, waaronder,

Duurzame software ontwikkelen op basis van open technologie, data en protocollen

itxplain specialiseert zich in het bouwen van software op basis van open source en open standaarden. Om dit kracht bij te zetten is toolbox gebouwd, dit is een open systeem met reeds vele modules en een vast werkstramien met code-generatoren om in korte tijd extra functionaliteiten te ontwikkelen.

Wat is WebRTC ?

Als freelance web programmeur houd ik de laatste trends in de gaten. Op de backend heeft Python een aardig opmars gemaakt en op de frontend ReactJS & Angular i.c.m. bootstrap voor css. Daarnaast zijn er andere trends zoals websockets, waarmee het mogelijk is push-berichten te sturen op websites.

MySQL en MariaDB database performance tips

Bij performance problemen van een database applicatie is het altijd verstandig eerst naar de opzet te kijken en welke queries er worden uitgevoerd. Het is verstandig stap voor stap door de functionaliteit te lopen en te bekijk wat de knelpunten zijn,

OpenVPN tunnel opzetten tussen Linux en een client

Zelf loop ik er als flexwerker regelmatig tegen aan dat ik ondersteuning moet verlenen, echter is de beveiliging middels een firewall op IP-adres geregeld. Het probleem waar ik tegen aan loop is dat ik een dynamisch IP-adres heb en dat dit dus steeds wisselt.

Tijdslotplanning tool ontwikkelt

Recent was er een nieuwe opdracht aanvraag voor het herbouwen van een slot planning tool. De originele slot planningstool was gemaakt in Microsoft Access. Qua functionaliteit functioneerde de huidige tool naar wens, echter liepen ze qua gebruiksvriendelijkheid tegen problemen aan, welke lastig - tot niet - zijn op te lossen in Microsoft Access.

Ervaringen upgrade MySQL 5.7 naar 8

MySQL 8 is al een tijdje uit en langzaam aan beginnen servers-packages ook te upgraden van MySQL 5.7 naar MySQL 8. Op m'n development-omgeving test ik reeds geruime tijd met MySQL 8. Migratie loopt in de regel soepel, er zijn echter een aantal punten waar regelmatig tegen aan wordt gelopen...

Wat is no-code en low-code? Een realistische blik de trend

In de ICT zijn - zoals in iedere branche - ieder jaar weer nieuwe trends te vinden. De meest recente trend in softwareontwikkeling zijn zogeheten 'no-code' en 'low-code' systemen. De belofte hiervan is dat systemen kunnen worden gebouwd zonder kennis van programmeren.

PDF genereren op basis van html

Er zijn verschillende html naar PDF converters beschikbaar onder Php. Een van de betere die op dit moment beschikbaar is, is 'spipu/html2pf'. Indien de html vooraf redelijk vast staat en gegenereerd wordt vanuit eigen templates is deze library goed te gebruiken. Zelf liep ik er tegen aan de wens was om PDF-bestanden te genereren op basis van ontvangen e-mails. Het probleem met pdf-genereer-libraries is dat deze met regelmaat html niet juist herkende en daardoor Php-fouten genereren en/of onjuiste html.

Tutorial SELinux issue oplossen onder Red Hat & CentOS Linux

Beveiliging van servers is natuurlijk sinds het begin van het internet een hot-item. Onder Linux is er een systeem genaamd SELinux dat toegangsbeheer regelt op diepgaand niveau. SELinux vergelijkbaar met een 'firewall', maar in plaats van dat het poorten in de gaten houdt, controleert het of processen alleen system-calls en bestanden benadert waartoe deze toegang zouden moeten kunnen krijgen.

Office 365 / Outlook.com OAuth example for retrieving e-mail

Microsoft and Google are stopping with support for imap with the standard/basic authentication. In exchange OAuth2 authentication is added. While the imap-protocol is enriched with OAuth headers, it is advised to start using REST-API's for retrieving e-mail from Office 365.

Zoekmachine of zoekmodule laten maken voor website

itxplain heeft ervaring met het bouwen voor zoekmodules voor websites in WordPress en maatwerk websites. Opdrachten uit het verleden variëren van eenvoudige zoekmodules voor makelaars websites met +- 100 huizen tot uitgebreide zoekmodules voor vakantiehuizen websites met uitgebreide beschikbaarheid.

Big data analyseren door freelance programmeur

Big data sets is een buzz-word van de laatste tijd. "Big data" is met de hardware van tegenwoordig redelijk relatief geworden. Een zwaardere workstation van tegenwoordig kan namelijk al voor een betaalbare prijs 32GB RAM bevatten en tientallen terabytes aan storage.

Minimal viable product software laten maken door een programmeur

itxplain is gespecialiseerd in het bouwen van minimal-viable-products. Bent u opzoek naar een programmeur om software te laten maken? Neem dan vrijblijvend contact om meer te weten te komen.

Php applicaties of scripts versnellen en optimaliseren

Php is een zeer toegankelijke programmeertaal dat gebruikt door hobbyisten tot internationale bedrijven als Facebook met high-traffic sites. De schaalbaarheid en snelheid is afhankelijk van de opzet van de Php-applicatie.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat overzichtspagina's of Excel- / CSV-exports in Php enkele minuten kunnen duren voordat het bestand of de pagina is gegenereerd.

Gratis btw nummers controleren via de API van de VIES

VIES staat voor VAT Information Exchange System en is een overheidsdienst vanuit de Europese Unie. Via deze dienst is het onder andere mogelijk te controleren of btw nummers juist zijn. Web-based hebben ze hier een formulier voor te vinden op:

HTML5 Image editor maken

Recent is gestart met een 'proof of concept' voor een CMS-systeem voor de bouw van websites op basis van toolbox. Uiteraard bestaan er al vele content-management-systemen, waarvan WordPress inmiddels de meest populaire is.

Gratis Windows 10 upgrade en migratie van hardeschijf naar SSD

Officieel is Microsoft gestopt met gratis upgrades naar Windows 10. Er lijkt echter toch een beleid te zijn dat dit gedoogd, de tool namelijk om upgrades uit te voeren is nog steeds te downloaden. De directe link hiernaar is....

Exact Online API middels JSON

Exact Online heeft de mogelijkheid alle gegevens in een administratie op te vragen en aan te passen middels een JSON of XML API. De precieze mogelijkheden zijn te vinden in de referentie documentatie.....

Php debugging - Segmentation fault error

Recent is Debian 10 uitgekomen en hoewel het niet verstandig is enkele dagen na een release een server-upgrade te doen, ging ik toch de uitdaging aan. De kans is groot namelijk dat je een van de eerste bent die tegen bugs aan loopt.....

Robotic Process Automation

Robotic Process Automation is een ontwikkeling om uw huidige processen verder te digitaliseren. itxplain heeft in het verleden regelmatig invoerwerkzaamheden geautomatiseerd en versneld. De kunst is uiteraard dit te doen op bestaande, hiervoor zijn vaak meerdere mogelijkheden,

Webservice API koppeling met Excel

Recent ontvingen we een offerte aanvraag voor een rapportage uit een kassasysteem. Het probleem was dat de bestaande rapportage-module van de leverancier niet voldeed, omdat een aantal gewenste velden niet in het rapport terug kwam.

Gezien het kassasysteem mogelijkheden heeft tot een API-koppeling is er voor gekozen een zogeheten "webdata source-bridge" te maken...

Microsoft Access naar web applicatie

Wilt u een Microsoft Access applicatie laten ontwikkelen of heeft u deze reeds laten maken? Kijk dan ook eens naar de alternatieven!

Php onder IIS installeren en configureren

itxplain streeft er naar oplossingen te bouwen op basis van open source. Van operating-system tot software. In de praktijk komt het regelmatig voor dat er binnen organisaties meer kennis is van Windows-servers dan van Linux. Daarom kunnen gebouwde oplossingen uiteraard ook op Windows Server onder Internet Information Service - IIS - draaien.

Excelsheet versturen als PDF met Outlook in VBScript

In de regel voeren we programmeerwerkzaamheden voor maatwerk websites en software uit, gemaakt in Php en Java. Soms moet er ook aansluiting worden gevonden met de office software dat gebruikt wordt. Vaak is dit Microsoft Office, maar steeds vaker komen we ook LibreOffice tegen.

Maatwerk software testen

Een ondergeschoven kindje bij maatwerk software ontwikkeling is vaak het test-traject. Uiteraard loop je hier vanzelf tegen aan, bewust danwel onbewust vanwege het naarboven komen van bugs. Het is verstandig dit actief op te pakken, door te veel bugs kan bijvoorbeeld het draagvlak van de nieuwe software minder worden.

Moneybird API koppeling maken met Php of Java

Recent hebben we voor een eigen ontwikkelt administratiesysteem de vraag gekregen een API koppeling met Moneybird te bouwen. De aanvraag bestond uit het toevoegen van twee functionaliteiten,

  • importeren van contacten vanuit Moneybird
  • exporteren van orders/facturen naar Moneybird

Website scraper dat bot-check omzeilt middels Chrome extensie

Voor een website dat regelmatig overzichten maakt van huizen die in de verkoop staan is een plugin gemaakt dat de data automatisch kopieert - scraped - en in WordPress plaatst.

In eerste instantie was de plugin 100% server-side in Php gemaakt. Er ontstonden echter problemen toen de site waarvan werd gescraped beveiligd werd met een bot-check. Dit blokkeerde de mogelijkheid om automatisch gegevens te importeren.

Onderwijs en zorgregistratie software

itxplain ontwikkelt software voor het onderwijs en de zorg. Door de ruime ervaring van softwareontwikkeling zijn we in staat vlot software te maken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende soorten projecten,

Programmeren op basis van standaarden

Programmeren op basis van standaarden. Hoewel dit logisch klinkt komt het in de praktijk vaak voor dat mensen zelf het wiel opnieuw gaan uitvinden.

AVG, wat moet je ermee?

25 mei 2018 is de AVG verordening van kracht geworden. Nu zijn er vele andere blogs die al proberen uit te leggen wat dit voor jouw organisatie gaat betekenen. Als je alle ins & outs wilt weten, kan je echter het best naar de bron kijken en dat is de verordening zelf.

Meekijken.info - remotesupport voor Windows, Linux & OSX

Recent is het Meekijken.info platform gelanceerd. Dit is een platform waarmee eenvoudig ondersteuning op afstand geboden kan worden. Het project is opensource en de broncode zal in de toekomst online gepubliceerd worden.

De reden voor de bouw van dit platform is om klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Op Meekijken.info kan staat een tool waarmee wij eenvoudig op afstand kunnen meekijken op uw scherm. Zowel Windows, Linux als OSX worden ondersteund.

HTTP tunnel maken met Apache

Recent is het meekijken.info platform neergezet. Met dit systeem kunnen gebruikers eenvoudig een ticket aanmaken en servicemedewerkers mee laten kijken op zijn/haar desktop. Het project bestaat uit een site, crm en desktopapplicatie. Uiteraard worden zowel Windows als OSX ondersteund.

Alternate data streams in NTFS

Een poos geleden kwam ik een video tegen dat ging over 'Alternate Data Streams'.  Omdat dit redelijk onbekende materie is, is het aardig om hier wat meer van te weten.

Software laten maken

Elk bedrijf is uniek en heeft z'n eigen methodes waarmee het zich onderscheid van de concurrentie. Hierdoor kan het lastig zijn aansluitende software te vinden. itxplain is de specialist in het ontwikkelen van software, zowel nieuwbouw, herbouw als ook doorontwikkeling van bestaande systemen.

Php code generator

Een jaar of 10 geleden ben ik begonnen met programmeren. Hoewel de markt er tegenwoordig een heel stuk volwassener uit ziet, blijft veel uitgevoerd werk voor een programmeur repetitief. Vaak zijn onderdelen van websites vergelijkbaar met elkaar, en iedere klant heeft wel overlap van onderdelen, maar wil z'n eigen sausje er overheen.

Google geschiedenis

Dat Google alles bij houdt is natuurlijk bekend. Echter de websites waarmee ze inzicht hierin geven wat minder.

Data exporteren vanuit Salesforce met de REST-API en Php

Salesforce bevat een uitgebreide API waarmee het mogelijk is ongeveer alles op te vragen en te bewerken dat ook op te vragen is middels de web-interface. De authenticatie om de zogeheten 'Bearer'-token te krijgen is echter redelijk lastig. Dit loopt via het 'OAuth'-protocol. Deze blog is een handleiding hoe u een 'Connected'-App kan configureren en vervolgens een REST-API call uitvoert.

Adres bij postcode opzoeken via api

De overheid heeft een gratis dienst beschikbaar gesteld voor het ontsluiten van adresgegevens. Dit doen zij via het zogeheten 'PDOK'-loket. Concreet houdt dit in dat deze instelling diverse webservices aanbiedt, waarmee door diverse GEO-data kan worden gezocht.

Plugins voor Nagios maken

Het maken van een Nagios plugin is heel erg eenvoudig. Het meest ingewikkelde is de check om de status te bepalen van de betreffende service te bepalen.

Microsoft Access migreren naar Php en MySQL

In de praktijk komen wij met regelmaat software tegen die gebouwd is door een werknemer die wel handig is met Microsoft Access. Access is een erg handige tool waarmee snel een applicatie kan worden gebouwd. Zeker kleine projecten, waarvan het 100% zeker is dat het klein blijft. Het gevaar schuilt er in als deze groter wordt en onderdeel gaat worden van de interne bedrijfsvoering.

Introductie WebAssembly

Recent heeft Firefox WebAssembly ondersteuning toegevoegd. Op het moment van schrijven biedt Chrome er experimentele ondersteuning voor en zijn de eerste previews er ook al voor Edge.

Uiteraard rijst de vraag, wat is dit en wat voor toepassingen heeft het?

Minimal viable product toepassen op software ontwikkeling

Minimal viable product - MVP - is de filosofie dat je een product ontwikkelt met minimale functionaliteit. Het voordeel hiervan is dat je met weinig inspanning kan kijken of de kern van het product werkt. Hiermee voorkom je hoge ontwikkelingskosten door vanaf dag 1 alle functionaliteit te implementeren.

Migreer van Php 5 naar 7

Php 7 was uitgebracht in december 2015 en actieve ondersteuning voor Php 5 zal tot 31 december 2016 worden gegeven. Ondanks dat de security security releases voor Php 5.6 doorlopen tot januari 2019, is het verstandig om alvast naar Php 7 te kijken, omdat nieuwe libraries langzaamaan ondersteuning voor Php 5 zullen stoppen. Zie de Supported Versions pagina van Php voor de details.

Verhuursoftware voor de kantoormarkt

itxplain is bezig met de ontwikkeling van software voor de kantoormarkt. De kantoormarkt wordt steeds flexibeler, waardoor het administratief steeds meer werk is om alles bij te houden en te factureren. Als u een beperkt aantal huurders is het eenvoudig - en vaak ook het verstandigst - om met de hand te factureren. Mocht u echter kantoorunits of flexplekken aanbieden geeft dit administratief een stuk meer werk.

Software laten ontwikkelen

Maatwerk software ontwikkelen is in de regel een redelijk kennis intensief proces. De reden hiervoor is dat het vele disciplines bevat, zoals:

  • software ontwikkeling
  • afstemming wat er gebouwd moet worden
  • proces begrijpen waarvoor de software ontwikkelt wordt

Custom products in WooCommerce and price calculations

Once in a while I got a request from a client who wants to sell products based on a calculation. For example pricing tables for curtains or holiday homes with different prices at different arrival dates with multiple durations.

Of course there are different modules solving all kind of situations, but you will always see the current case is always a little bit different..

Migrating from Php 5 to Php 7

Php 7 was released in december 2015 and active support for Php 5 is given until 31 december 2016. While there will be security releases for Php 5.6 till jan 2019, it’s a smart move to look at Php 7 for your projects, because new libraries will slowly stop supporting Php 5. See the Supported Versions page of Php for the details.

Link tracking met Google Analytics

Met Google Analytics is eenvoudig  te meten op welke links er worden geklikt door parameters aan de url toe te voegen. Uiteraard is het vereist dat de analytics javascript code aan de website is toegevoegd.

E-mailtracking met Google Analytics

Google Analytics heeft een mogelijkheid een zogeheten tracking pixel aan te maken via het Measurement Protocol. Hiermee is het mogelijk om het aantal mensen dat een e-mail of nieuwsbrief opent te meten. Let op dat het alleen mogelijk is te meten wie de e-mail opent én externe afbeeldingen inlaadt. Het daadwerkelijk aantal lezers zal dus hoger liggen dan het aantal gemeten. Iedere manier van e-mailtracking werkt overigens via dit principe.

Achtergrond: ownCloud & Nextcloud

ownCloud is een webapplicatie waarmee eenvoudig bestanden kunnen worden uitgewisseld, vergelijkbaar met Dropbox. Het voordeel van ownCloud is dat dit open software is, waardoor je je eigen ownCloud-server kan opzetten en volledig beheer over je eigen bestanden hebt.

Gratis ssl certificaat aanvragen

Steeds meer websites gaan gebruik maken van https om het verkeer tussen de webbrowser en de server te beveiligen. Tot recent kostte het aanvragen van een ssl certificaat geld, om dit toegankelijker te maken is mens het letsencrypt-initiatief gestart. Dit is een dienst waarmee je gratis voor ieder domein een certificaat kan aanvragen.

WMI scripting example

A couple of years a go I wrote a script for a customer to monitor his backups. The advertorial of the backup tool advertised that it was monitorable with WMI – Windows Management instrumentation. The customer had already an installation of Nagios, the thing he wanted was a plugin to produce a warning if the backups failed current day, and an error if it failed two days in a row.

Because the nagios backup-plugin is a bit too specific, I made a simple WMI scripting example in Visual Basic Script that lists the current printers installed.

Java JNI and Windows messages

For a project I needed a simple application which starts on boot and runs in the background. When the program closes it writes it’s current state to disk.

In the development enviroment everything seemed to work. When the program closed, the state was written to disk using the Runtime.addShutdownHook(). When the project was ready for testing outside the IDE, I discovered the shutdownHook was not called when shutting down or restarting Windows.

Case – HKZ ISO 9001 handboekensysteem, doorontwikkeling van bestaande software

Voor een stichting in de zorg kregen we de vraag om een bestaand handboekensysteem door te ontwikkelen. Het huidige systeem was ontwikkeld in het Microsoft .Net framework. Hoewel onze focus op het bouwen en doorontwikkelen van open source software ligt, leek het ons interessant hiervoor een inventarisatie te maken. De reden was de kleine scope en de interesse een nieuwe markt te verkennen.

Introduction to Angular 2, a hello world example

Angular is becoming the de facto standard for single page web development. It’s more than just another javascript library, it’s a framework, with templating, routing, ajax calls, and more bells and whistles. It's written in TypeScript, which is a super-set of javascript and must be compiled to javascript for browsers.

Case – Administratie software voor de selfstorage markt

Voor een vaste klant van itxplain waar in het verleden al diverse onderdelen voor de website waren gemaakt en een lead management tool, kwam de vraag of het ook mogelijk was een administratiepakket te bouwen.

Maatwerksoftware, open source en auteursrechten

Bij het maken van software, zijn weinig bedrijven zich bewust van de verschillende licentievormen en het auteursrecht. Lees in deze blog enkele aandachtspunten waar u op moet letten.


Sitemap | Op alle producten & diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing
Php programmeur | Maatwerk software Alkmaar | Maatwerk software Heerhugowaard | Maatwerk software Purmerend | Maatwerk software Zaandam | Software laten maken | Freelance php programmeur Afbouw maatwerk software Blogs