De term API staat voor Application Programming Interface. Hiermee is het mogelijk aanroepen te doen naar een applicatie. Bij webapplicaties geeft dit vaak de ‘CRUD’-mogelijkheden + rapportages,
- Create - record aanmaken
- Read - data opvragen
- Update - record bijwerken
- Delete - record verwijderen
Tegenwoordig hebben de meeste internet diensten API-mogelijkheden die via het web te vinden zijn. Deze is meestal te vinden door op de naam van een dienst + “api reference documentation” te zoeken. Voor Exact Online is dat de volgende pagina:
https://start.exactonline.nl/docs/HlpRestAPIResources.aspx
Een pagina als deze is de 1e keer vaak wat overweldigend. Meestal is er een indeling te vinden op basis van categorie, of onderdeel van de applicatie. Zo heeft Exact 3 verschillende mogelijkheden om Accounts uit het CRM op te halen, ieder met z’n eigen voor- en nadelen. Naast het overzicht gaat de documentatie vaak nog 1 laag dieper, waar je kan zien wat er mogelijk is met het betreffende onderdeel.
Ook komt het regelmatig voor dat een API ‘quirks’ heeft die niet gedocumenteerd zijn. Hierbij kan je b.v. denken aan,
- Onregelmatig traag
- Zo nu en dan een foutmelding, waarbij een aanpassing wel of niet wordt uitgevoerd
- Variatie in de notatie van datum/tijd
- Sync-mogelijkheden met een eigen filosofie
Bij Exact Online is het redelijk eenvoudig data via de API’s op te halen, waarmee je vervolgens dashboards kan maken. Het leuke is dat je b.v. financiële data kan combineren met andere datasets.
Zo heeft het KNMI bijvoorbeeld een dienst waarbij de data van weer stations is op te vragen. Hiermee is het mogelijk om temperatuur of wind te combineren met omzet cijfers.
Een klein programmeervoorbeeld is hier te vinden.
Meer weten over API’s, koppelingen en rapportages? Altijd leuk een berichtje of belletje te ontvangen!