Wat is no-code en low-code? Een realistische blik de trend


Icons made by Freepik from www.flaticon.com

In de ICT zijn - zoals in iedere branche - ieder jaar weer nieuwe trends te vinden. De meest recente trend in softwareontwikkeling zijn zogeheten 'no-code' en 'low-code' systemen. De belofte hiervan is dat systemen kunnen worden gebouwd zonder kennis van programmeren.

De vraag die rijst is natuurlijk: wat is een no- / low-code systeem?

Er is geen concrete definitie van no-code en low-code, ieder bedrijf vult dit voor zichzelf in. Meestal wordt met een no-code of low-code systeem een programma bedoeld waarin specifieke toepassingen kunnen worden geautomatiseerd. Een bekend voorbeeld van een low-code systeem is bijvoorbeeld Microsoft Access. Hierin kunnen tabellen worden gedefinieerd, formulieren gekoppeld en rapportages gemaakt.

No-code systemen kunnen daarnaast allerlei andere functionaliteiten bevatten, zoals bijvoorbeeld dagelijkse exports mailen, e-mail importeren etc.


Eenvoudig gezegd komt een no-code/low-code op het volgende neer: andersmans programmeercodeDan rijst natuurlijk, waarom al deze 'fuzz'? en is dit terecht? De gangbare manier van programmeren door vele clubs is om systemen vanaf de grond af aan te bouwen. Door gebruik te maken van "no-code" systemen, wordt er door ontwikkelt op een basis die meerdere partijen in gebruik is. Ook kunt u vooraf een indruk krijgen hoe het systeem er na oplevering uit komt te zien - er zijn immers al verschillende toepassingen mee gemaakt.

Het gevaar waar op gelet moet worden bij deze systemen is de vendor lock-in. De kans aanwezig dat de "no-code" partij specifieke functionaliteit voor uw toepassing ontwikkelt of dat er business-rules worden toegepast die lastig te migreren zijn.


Wilt u meer weten over no-code / low-code systemen of vrijblijvend kennis maken om hier meer over te weten te komen? Neem dan contact op om een keer vrijblijvend kennis te maken!

- Bent u opzoek naar een Php of Java programmeur voor uw website of applicatie? (freelance / detachering)
- Losse tickets, opdrachten, of gehele projecten in de planning?
- Systeembeheer van Linux of Windows Server ?

Dan kom ik graag met u in contact! Meer informatie over mij vindt u hier.
Sitemap | Op alle producten & diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing