Gratis Windows 10 upgrade en migratie van hardeschijf naar SSD

Officieel is Microsoft gestopt met gratis upgrades naar Windows 10. Er lijkt echter toch een beleid te zijn dat gratis upgrades gedoogd. De tool namelijk om upgrades uit te voeren is nog steeds te downloaden, de directe link hiernaar is:

    https://download.microsoft.com/download/0/1/6/01677C03-1D89-49FD-B49B-87B0F36B00D1/Windows10Upgrade24074.exe

Als u deze upgrade tool download (6mb) wordt de Windows 10 installatie (aantal gigabytes) gestart. Het installeren verloopt geheel automatisch en is door praktisch iedereen te doen.


Vaak zijn PC's met Windows 7 nog uitgevoerd met hardeschijven. Hoewel deze betrouwbaarder worden geacht dan SSD-schijven is het performance dusdanig beter - factor 6 - dat een PC niet meer zonder SSD kan.

Het opnieuw installeren van een PC en overzetten van alle bestanden is vaak erg tijdsintensief. Zelf ben ik daarom geen fan van PC's opnieuw installeren. Wat ik in plaats daarvan doe is een 1op1 kopie maken van de hardeschijf naar de SSD toe. In het verleden was dit aardig wat gedoe. Ten eerste is de SSD vaak iets kleiner dan de hardeschijf, waardoor eerst de partitie op de hardeschijf moest worden verkleind. Vervolgens sloot ik zowel de hardeschijf als SSD aan op een Linux systeem en maakt een kopie middels 'dd'.

Inmiddels bestaat er een tool onder Windows dat dit geautomatiseerd kan, dit is Partition Master van EaseUS. De werkwijze is alsvolgt: als eerste wordt de SSD in de computer erbij geplaatst, naast de hardeschijf. Vervolgens wordt Partition Master geinstalleerd. Deze tool heeft een optie 'clone hard drive', hiermee kan de bestaande hardeschijf gecloned worden naar de SSD. Het resizen gebeurt automatisch, het is dus geen probleem als de SSD kleiner is dan de hardeschijf, als de in gebruik zijnde ruimte maar kleiner is. Als het clonen wordt gestart, moet de computer opnieuw worden opgestart en wordt vanaf een DOS-achtige omgeving de hardeschijf gecloned. Als dit voltooid is start de computer nogmaals opnieuw op.

Als het clonen klaar is, kan de hardeschijf uit de computer worden verwijderd en geboot worden vanaf de SSD. Op deze manier kunt u in circa 1 weer volledig up & running zijn!- Bent u opzoek naar een Php of Java programmeur voor uw website of applicatie? (freelance / detachering)
- Losse tickets, opdrachten, of gehele projecten in de planning?
- Systeembeheer van Linux of Windows Server ?

Dan kom ik graag met u in contact! Meer informatie over mij vindt u hier.
Sitemap | Op alle producten & diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing
Php programmeur | Maatwerk software Alkmaar | Maatwerk software Heerhugowaard | Maatwerk software Purmerend | Maatwerk software Zaandam | Software laten maken | Freelance php programmeur Afbouw maatwerk software Blogs