Case – HKZ ISO 9001 handboekensysteem, doorontwikkeling van bestaande software

screenshot hkz handboekensysteemVoor een stichting in de zorg kregen we de vraag om een bestaand handboekensysteem door te ontwikkelen. Het huidige systeem was ontwikkeld in het Microsoft .Net framework. Hoewel onze focus op het bouwen en doorontwikkelen van open source software ligt, leek het ons interessant hiervoor een inventarisatie te maken. De reden was de kleine scope en de interesse een nieuwe markt te verkennen.

Het probleem was dat de programmeur van de huidige softwareleverancier met een arbeidsconflict was vertrokken. Hoewel de software volgens specificaties deed wat het moest doen, werkte het in de praktijk niet. Punten waar men onder andere tegen aan liep waren,


Toen we vervolgens in de broncode gingen kijken, werd al snel duidelijk waarom het een en ander niet lekker liep. De programmeur, die in eerste instantie het systeem had gemaakt, had een achtergrond in Microsoft Access met VBScript (VisualBasic Script). Visual Basic.Net is in de praktijk niet alleen een andere programmeertaal, maar ook compleet andere omgeving. In jargon, het heeft een andere API en ander framework.

Het grote voordeel daarentegen was, omdat de vorige programmeur niet goed bekend was met Visual Basic.Net, alles erg simpel was opgezet. Hierdoor was het voor ons makkelijk de bugs eruit te halen en onderdelen te verbeteren. Uiteraard hebben we hierbij gebruik gemaakt van ons netwerk en een .Net ontwikkelaar om advies gevraagd, zodat we ons snel juist konden inwerken en de aanpassingen konden toepassen.

Punten grootste waar we tegen aanliepen waren,

  1. de database verbinding werd opgezet per pagina. Dit is omgebouwd naar DataSet’s
  2. de boomstructuur werd opgebouwd middels 5 geneste loops. Dit is omgebouwd naar een recursieve oplossing.
  3. het beheer werd versimpeld. De boomstructuur moest in de oude situatie worden opgebouwd middels formulieren en 1 grote tabel. Dit is omgebouwd, zodat in het beheer de boomstructuur direct visueel zichtbaar werd.

Hoewel er flink wat werkzaamheden waren verzet, viel het totaal aantal uren voor deze opdracht mee,

inventarisatie software 8 uur 
aanpassingen software  40 uur 


Gerelateerd

08-06-2016 Case – Administratie software voor de selfstorage markt
30-05-2016 Maatwerksoftware, open source en auteursrechten
- Bent u opzoek naar een Php of Java programmeur voor uw website of applicatie? (freelance / detachering)
- Losse tickets, opdrachten, of gehele projecten in de planning?
- Systeembeheer van Linux of Windows Server ?

Dan kom ik graag met u in contact! Meer informatie over mij vindt u hier.
Sitemap | Op alle producten & diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing
Php programmeur | Maatwerk software Alkmaar | Maatwerk software Heerhugowaard | Maatwerk software Purmerend | Maatwerk software Zaandam | Software laten maken | Freelance php programmeur Afbouw maatwerk software Blogs