Maatwerksoftware, open source en auteursrechten

Steeds meer bedrijven maken het bij ontwikkelen van software gebruik van open source software en geven ook steeds vaker software vrij. Het idee is dat meerdere partijen de software kunnen aanpassen en door ontwikkelen naar eigen smaak.

Bij het gebruik van open source in maatwerksoftware, is het verstandig om te letten onder welke licentie de gebruikte onderdelen gepubliceerd zijn. Er bestaan verschillende varianten, welke ook plichten met zich mee kunnen brengen. 

Heel ruim genomen, zie je in de open source wereld de volgende drie licentievormen het meest terugkomen,


Het feit dat je gebruik maakt van andermans programmeercode, kan de verplichting geven dat je ook het eigen ontwikkelde gedeelte moet vrijgeven.

Als je software ontwikkelt is het daarom belangrijk te weten welke licenties de verschillende onderdelen hebben. Naast licentiekeuze is het ook verstandig bewust te zijn waar het auteursrecht van eigen geschreven programmeercode ligt. Als personeel software ontwikkelt, valt het automatisch toe aan het bedrijf. Echter als je een extern bedrijf of freelancer inhuurt, berust dit bij de externe partij, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.

Mocht u software (laten) ontwikkelen is het verstandig vooraf te kijken naar de licenties en afspraken te maken over het auteursrecht.


Om meer over open source te weten te komen is een goede start de “Vrije software” wiki, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_software

Meer informatie over auteursrecht bij softwareontwikkeling, http://www.juridische-supermarkt.nl/auteursrechten-en-softwareGerelateerd

22-06-2016 Case – HKZ ISO 9001 handboekensysteem, doorontwikkeling van bestaande software
08-06-2016 Case – Administratie software voor de selfstorage markt
- Bent u opzoek naar een Php of Java programmeur voor uw website of applicatie? (freelance / detachering)
- Losse tickets, opdrachten, of gehele projecten in de planning?
- Systeembeheer van Linux of Windows Server ?

Dan kom ik graag met u in contact! Meer informatie over mij vindt u hier.
Sitemap | Op alle producten & diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing
Php programmeur | Maatwerk software Alkmaar | Maatwerk software Heerhugowaard | Maatwerk software Purmerend | Maatwerk software Zaandam | Software laten maken | Freelance php programmeur Afbouw maatwerk software Blogs